استرس مزمن
استرس مزمن را میتوان استرس طولانی مدت هم اسم گذاری کرد . فردی که برای یک مدت طولانی استرس را تجربه میکند و بدن او نیز به این تغییرات واکنش نشان میدهد . استرس مزمن روی سلامت جسم و روان فرد اثر میگذارد و زندگی فرد را مختل میکند . اگرمایل هستید که بدانید که استرس مزمن چه علائمی دارد و چه دلایلی باعث استرس مزمن ، چه تاثیراتی برروی فرد باقی میگذارد و درمان آن چیست با ما تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
علائم استرس مزمن
زمانیکه فرد دچار استرس مزمن میشود ، مانند سایر اختلالاتی علائمی را در فرد ایجاد میکند که در زیر به تعدادی از آنها اشاره میکنیم :
· اضطراب و استرس
· خستگی
· عدم تمرکز
· احساس ناامیدی
· تحریک پذیری بالا
· تغییر در خلق و خو
· احساس درماندگی
· اختلال در خواب
· اختلال در خورد وخوراک
· اختلال گوارشی
· سردرد
· احساس خارج از کنترل بودن عوامل از فرد
· آمادگی برای دریافت عفونت و بیماری
· کاهش عملکرد سیستم ایمنی
· کندی بهبود بیماری
علل استرس مزمن
استرس برای همه ی افراد رخ میدهد . اما اینکه چرا بعضی افراد مبتلا به استرس مزمن میشوند . پاره ای از دلایل میتواند به شرح ذیل باشد.
فردی که یک بیماری جسمی سخت و صعب العلاج دارد و برای مدتی طولانی به ان مبتلا است .
فردی که مشکلات مالی برخورد کرده و با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکند مانند ورشکستگی ، بدهی های سنگین.
فردی که استرس شغلی طولانی مدت دارد ، باهمکاران خود مشکل دارد ، از کار خود راضی نیست .
فردی که با خانواده و اطرافیان مشکل دارد و نمیتواند با هم ارتباط سالمی داشته باشند.
فردی که مورد آزار و خشونت های جنسی و عاطفی قرار گرفته است.
استرس مزمن چه تاثیری روی سلامت فرد میگذارد؟
استرس مزمن روی سلامت روان فرد تاثیر میگذارد . فرد مدام استرس و اضطراب را تجربه میکندو براثر این تجربه طولانی مدت دچار افسردگی میشود ، تمرکز حواس خود را از دست میدهد و دچار فراموشی میشود ، روی حافظه و یادگیری فرد تاثیر میگذارد . مشکلاتی در وضعیت خواب فرد ایجاد میکند .
استرس مزمن روی سلامت جسمی فرد تاثیر میگذارد. روی سیسم قلبی و عروقی فرد تاثیر میگذارد، ممکن است دچار بیماریهای قلبی و عروقی شود ،فشار خون بالا را تجربه کند، احتمال ابتلا به سکته قلبی را در فرد بالاتر ببرد . سیستم ایمنی فرد ضعیف میشود و میزان ابتلا فرد به بیماریهای عفونی را بالا میبرد
استرس مزمن روی دستگاه گوارش فرد اثر میگذارد . فرد دچار اختلال در سیستم گوارشی میشود و بیماریهای سوء هاضمه ، زخم معده ، تهوع و استفراغ ، سندرم روده تحریک پذیر و رفلکس معده را تجربه میکند .
استرس مزمن روی دستگاه تنفس فرد تاثیر میگذارد . باعث میشود که گاهی اوقات تنفس های تند تند داشته باشد که عمق کمی دارد و فرد احساس خفگی میکند یا دچار تنگی نفس میشود و کسانیکه بیماری های زمینه ای تنفسی داشته باشند این علائم در آنها تشدید میشود .
کسانیکه استرس مزمن را تجربه کنند این طولانی بودن استرس روی عضلات و ماهیچه های انان تاثیر میگذارد و باعث گرفتگی روی عضلات شانه و گردن و سایر عضلات بدن او اثر میگذارد و دردهای مختلفی مانند سردرد و میگرن را در بدن تجربه میکنند .
درمان استرس مزمن
در خصوص درمان استرس مزمن میتوان به روشهای زیر اشاره کرد:
دارو درمانی برای کنترل تغییرات فیزیولوژیک فرد با توصیه پزشک .
درمان شناختی رفتاری که بعنوان یک روش موثر برای استرس مزمن است .
تغییر در سبک زندگی مشخص کردن زمانی برای ورزش ، استراحت ، تغذیه سالم ، خواب مناسب . معاشرت با افرادی که برای فرد احساس بهتری ایجاد میکنند .