وسواس موکنی
شاید برای شما هم اتفاق افتاده که در دوستان و نزدیکانتان یا حتی خودتان بر اثر کندن موی خود بصورت عمدی یک قسمت از موی سر یا موی ابرو خود را خالی شده و اگر ازاو پرسیده شود که چرا ؟ خودش هم نمیداند . باید بگوئیم این رفتار یک نوع اختلال وسواسی است که نام آن وسواس موکنی یا تریکوتیلومانیا است . دراین مقاله قصد داریم اندکی و به زبان قابل فهم برای همه توضیحاتی را عنوان کنیم . اگر تمایل دارید در این موضوع اطلاعاتی داشته باشید با ما همراه باشید.
افراد در حین کندن احساس آرامش میکنند، ولی پس از انجام عمل اغلب بهخاطر اجبار در موکنی و نتیجهای که عمل موکنی برای آنها بهوجود میآورد، دچار مشکل میشوند.
تعریف وسواس مو کنی
برای خیلی از آدمها اتفاق افتاده که یک وقتی موی خود را کنده باشد، اما این وسواس موکنی نیست . وسواس موکنی یعنی تمایل فرد به کندن موی سر یا موی ابرو و تمایل به تکرار آن . بعبارتی یک تنشی در فرد ایجاد میشود و فرد تمایل دارد که برای کاهش این تنش موی خود را بکند و بعد از انجام آن احساس آرامش میکند . التبه ممکن است زمانی هم باشد که فرد آرامش دارد و اقدام به کندن مو میکند. برای مثال وقتی که یک فردی دارد تلویزیون نگاه میکند یا کتاب میخواند ، انگیزه ی بیشتری برای کندن مو دارد . ( ممکن است بعضی ها ناخن هم بجوند )
ویژگی بارز اختلال وسواس موکنی این است که فرد توانایی برای مقاومت در برابر این وسوسه را ندارد. برای تشخیص این اختلال به سه مورد توجه بفرمایید:
عدم توانایی برای جلوگیری و انجام ندادن موکندن
احساس تنش و اضطراب قبل از کندن مو
احساس آرامش بعد از کندن مو
علائم وسواس موکنی
وسواس موکنی یکی از اختلالات تکانه است ( اختلال تکانه یعنی اینکه به فرد تکانه و هیجانی دست میدهد که او را به سمت انجام کاری میکشاند ) .علائم وسواس موکنی یا تریکوتیلومانیا عبارتند از :
- کندن موی سر یا ابرو ( انقدر که قسمتی از موی خود را از دست میدهد)
- تلاش زیاد برای اینکه جلوی اینکار را بگیرد
- موکندن باعث پریشانی و مشکلات جدی در روابط اجتماعی و شغلی برای فرد میشود بطوری که فرد از نظر ظاهر تغییر پیدا میکند و این هم روی زیبایی آنها اثر میگذارد هم در تعاملات اجتماعی شان اثر میگذارد .
- کندن مو نباید بعلت مصرف مواد دیگر مثل مواد مخدر یا مشکلات دیگر پزشکی باشد .
- این افراد از رفتن به جمع خودداری میکنند و خود را از خیلی از فعالیت های اجتماعی که برای سرگرمی است اجتناب میکند ( مثلا از رفتن به استخر یا مهمانی پرهیز میکند.
دلایل وسواس موکنی
دلایل مختلفی برای ابتلا به وسواس موکنی وجود دارد . مانند :
- دلایل زیستی و ژنتیکی
- خانواده ای که در آن استرس زیاد باشد
- فردی که خیلی مضطرب است
- گاهی اوقات موکندن به دلیل این است که برای تمرکز و کاهش اضطراب .
درمان وسواس موکنی
برای درمان وسواس موکنی درمان های زیر پیشنهاد میگردد . البته که حتما نیاز است در مورد چگونگی استفاده از این روشها با روانشناس مشورت نمایید.
· آگاهی از زمان موکندن با ثبت زمان و مکان و دلیل موکندن
· تلاش برای کنترل و تغییر موکندن
· آموزش تنظیم هیجانات و عواطف
· بهره گرفتن از حمایت اجتماعی مثل خانواده
· بجای سرزنش خودتان را تشویق نمایید . برای خود برنامه ریزی کنید که مثلا تا دو ساعت اینکار را نکنید و بعد به خودتان جایزه بدهید و این زمان را بیشتر کنید.
· ودرمان شناختی رفتاری بعنوان روش موثر میتواند سودمند باشد
خلاصه اینکه چنانچه شما یا نزدیکانتان حالتهایی شبیه به فوق را تجربه کردید و نیاز دارید با روانشناس در میان بگذارید ، میتوانید روی کمک ما حساب کنید و با ما در تماس باشید.