خانه » اختلال احتکار

اختلال احتکار

یک وقتایی یکسری وسایل داریم که بدردمون نمیخوره یا برامون کاربرد نداره ، اما نگه میداریم و مثلا وقتی میخوایم یک جابجایی داشته باشیم میبینیم که کلی وسایل داریم که تو منزل جدید میمانیم که کجا بگذاریمش . یا مثلا فردی که وسایل و اشیاء عتیقه را جمع آوری میکند . خوب آیا به اینکار میگویند وسواس احتکار ؟ نظر شما چیست ؟ باید بگوییم که خیر هر جمع کردن وسایلی وسواس یا اختلال احتکار نیست . برای اینکه در این مورد بیشتر اطلاعات بدست بیاورید با ما همراه باشید.

اختلال احتکار

تعریف اختلال احتکار

وسواس احتکار یا اختلال احتکار که ممکن است با نامهای دیگری مثل اختلال انباشت انگاری یا اختلال ذخیره سازی شینده شود که به معنی تلاش افراطی برای نگه داشتن اشیاء و وسایل بی فایده و بی ارزش و مقاومت در برابر دورانداختن وسایلی که نیازی به نگه داشتن آن نیست . و دلیل آن برای فرد این است که یا وابستگی احساسی به آن دارد یا مثلا تصور میکند که شاید یکروز به آن احیتاج پیدا کند  برای مثال روزنامه باطله ،برگه های تبلیغاتی ، دفترو خودکاری که استفاده شده و ارزش نگهداری ندارد ، وسایل خراب که به هیچ دردی نمیخورد و این فقط در مورد وسایل خودش نیست ، بلکه در مورد وسایل دور ریز دیگران نیز میتواند باشد . مثلا ممکن است برود بیرون و با خودش به نوعی وسایل دور ریختنی مردم را به خانه بیاورد . به دنبال این موضوع فضای خانه به وسایلی اشتغال پیدا میکند که هیچ نفعی برای اعضای خانواده ندارد و این هم برای خود فرد و هم برای اطرافیان او مشکلات فراوانی ایجاد میکند . مشکلاتی مثل نداشتن فضای کافی در منزل ، بهداشت ضعیف و سایر مشکلات سلامتی ، آتش سوزی و … و اگر بخواهند این اشیاء را دور بیاندازند ، شدیدا دچار اضطراب خواهند شد .

علاقه به جمع کردن وسایل اصولا از زمان نوجوانی آغاز میشود و هر چقدر که سن بالاتر رود این حالت بیشتر میشود .

علائم اختلال احتکار

برای اینکه بیشتر متوجه اختلال احتکار شوید ، علائم آن را برای شما بیان خواهیم کرد:

  • علاقه مندی به نگهداشتن وسایلی که دورریز است .
  • مشکل در دور انداختن از وسایل بی ارزش ، چون در فرد ایجاد اضطراب میکند.
  • نگهداشتن وسایلی که ارزش نگهداری ندارد با این فرض که شاید روزی بدرد شان بخورد و برای اینکه اضطراب نگیرند از آن نگهداری میکنند .
  • این جمع کردن وسایل در عملکرد فرد اختلال ایجاد میکند و شرایط زندگی ایمن را برای فرد و اطرافیان او مشکل دار میکند .
  • جمع آوری وسایل باعث انباشته شدن و تجمع وسایل در خانه میشود بطوری که هیچ فضای خالی در منزل ایجاد نمیکند ، حتی برای رفت و آمد هم مشکل ایجاد خواهد شد.
  • احتکار باعث میشود که عملکرد شغلی و اجتماعی هم نی با مشکل روبروشود.نمیتواند به راحتی با دوستان ارتباط برقرار کند.
  • احتکار را میتوان به یک عارضه پزشکی مثل بیماری های قلبی – عروقی ، آسیب مغزی نسبت داد.
  • این اختلال دلیل دیگری مثل سایروسواس یا اختلالات روانپریشی و … نباشد .
  • آسیب مغزی نداشته باشد.
  • مشکلات عصبی – رشدی مثل اتیسم نداشته باشد.

علل اختلال احتکار

دلایلی که میتوان برای ابتلا به اختلال احتکار عنوان کرد ، عبارتند از اینکه مثلا فردی که یک حادثه تلخ را در گذشته تجربه کرده ، یکی از اعضای خانواده هم این مشکل را داشته ، اعتماد به نفس پایینی دارند و مشکل در تصمیم گیری دارند ، افسردگی دارند ، والدین خیلی سخت گیر دارند که در کودکی خیلی مورد شماتت قرار گرفته اند .

اختلال احتکار

انواع اختلال احتکار

برای درک  بیشترو آشنا شدن در مورد اختلال احتکار به نوع های فردی آن اشاره میکنیم .

احتکار کتاب :

فرد کتاب را جمع آوری میکند . اما فرق این جمع آوری با کلکسیونر ها در این است که کتابهایی نگه میدارند که اصلا بدردشان نمیخورد ، کتابهایی میخرند که اصلا آن را نمیخوانند و ازیک کتاب چندین نسخه میخرند .

احتکار حیوانات :

افرادی که اختلال احتکار دارند تعداد زیادی حیوان را در خانه نگه میدارند ، بدون اینکه به این حیوانات خوب رسیدگی کنند و خانه را تمیز نگه دارند . آنها به حیوانات خود علاقه زیادی دارند ، اما همانطور که گفته شد به آنها درست رسیدگی نمیکنند و این موضوع جان حیوانات را به خطر میاندازد.

احتکار اطلاعات :

این افراد اطلاعات مختلفی را نگه داری میکنند . مثلا اطلاعات مختلف را از اینترنت دانلود میکنند و شاید چندین هارد برای نگهداری این اطلاعات تهیه میکنند و جالب این است که اصلا به این اطلاعات نیاز ندارند . و حتی حاضر نیستند یک صفحه ازاین اطلاعات را پاک کنند . یا مثلا روزنامه واطلاعاتی از این قبیل را نگه میدارند .

درمان اختلال احتکار

این حصوصیت ممکن است تا پایان عمر ادامه داشته باشد اما میتوان ازشدت آن کم کرد . برای کاهش اضطراب و افسردگی ناشی از این اختلال با توصیه پزشک میتوان از دارو استفاده کرد . اما یک روش درمانی موثر برای این افراد رواندرمانی و یکی از روشهای موثر رواندرمانی درمان شناختی – رفتاری است . درمان مبتنی بر همدلی هم روش موثری برای این اختلال میباشد .

کوتاه سخن اینکه اگر با مطالعه مطالب فوق به این نتیجه رسیدید که شاید رگه هایی از این مطالب را در خود یا نزدیکانتان مشاهده کردید ، میتوانید با یک روانشناس خوب و متخصص مشورت بفرمایید . ما میتوانیم در این مسیر همراه شما باشیم .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا