مشاوره پیش از ازدواج: چرا باید آن را جدی بگیریم؟
شاید همه ما فکر کنیم که وقتی دو نفر از هم خوششان بیاید یعنی اینکه آماده ازدواج با همدیگر هستند اما همه ما به کرات دیدهایم که افرادی بودند که عاشقانه همدیگر را دوست داشتند ولی بعد از ازدواج حتی با فاصله خیلی کوتاه متوجه شدند که به درد هم نمیخورند و به سمت طلاق رفتند یا اگر هم طلاق نگرفتند مجبورند که سالیان سال با ناخشنودی در کنار هم زندگی کنند، واقعیت این است که ازدواج خوب و انتخاب یک همسر خوب یکی از مهمترین تصمیماتی است که هر فردی میتواند در زندگی خود بگیرد چرا که خیلی از ابعاد زندگی او از زمانی که ازدواج میکند به مسئله ازدواج او برمیگردد.
مثلاً تربیت فرزندان وضعیت مالی وضعیت خلق و خوی هر فردی روابط خانوادگی و دوستان آینده خود و فرزندانشان و… همه بستگی به همین تصمیم انتخاب همسر دارد. به عبارتی وقتی که دو نفر با هم ازدواج میکنند همه اهداف و برنامههای زندگی روابط اجتماعی و خانوادگی شان تحت این موضوع قرار میگیرد. بنابراین شناخت قبل از ازدواج یکی از فاکتورهای مهم برای زندگی مشترک است.
مشاوره پیش از ازدواج چیست و چرا مهم است ؟
ازدواج یکی از مهمترین مراحل زندگی هر انسان است که در بعضی از مواقع بعضی افراد با تصمیم گیری نادرست ،آسیبهایی به زندگی خود و طرف مقابل وارد میکنند . بنابراین برای جلوگیری از شکستهای جبران ناپذیر مشاوره پیش از ازدواج به عنوان یک راه حل پیشگیرانه میتواند موثر واقع شود. مشاوره پیش از ازدواج یک نوع مشاوره است که به دو نفری که قصد دارند زندگی مشترکی رو با هم شروع کنند کمک میکند تا یک ازدواج موفقیت آمیز داشته باشند. ممکن است دو نفر حتی از نظر میزان شناخت نسبت به هم خیلی شناخت بالایی داشته باشند اما توصیه میشود که حتی زوجهایی که فکر میکنند همدیگر را کاملاً میشناسند نیز مشاوره پیش از ازدواج بگیرند. در مشاوره قبل از ازدواج زوجین را از لحاظ نقاط مثبت و منفی با همدیگر آشنا میکنند تا به شناخت بیشتری نسبت به هم برسند و بتوانند تصمیم درستی بگیرند.
یک ازدواج موفق دارای دو رکن است انتخاب موفق و نگهداری موفق. ما در مشاوره پیش از ازدواج در مورد انتخاب موفق عمل میکنیم یعنی سعی میکنیم که دو طرف را به حدی از آشنایی برسانیم تا بتوانند با چشم و گوش بازتری انتخاب نمایند.
به عبارتی مشاوره پیش از ازدواج به دو نفری که قصد ازدواج دارند کمک میکند تا با واقعیتها و چالشهای زندگی آشنا بشوند و یاد بگیرند که چگونه با هم ارتباط بهتری داشته باشند. و در نهایت اینکه بتوانند تصمیم درستی برای زندگی خود اتخاذ کنند
آیا همه زوجها به مشاوره پیش از ازدواج نیاز دارند؟
یکی از سوالاتی که همواره مطرح میشود این است که آیا واقعاً همه افراد به مشاوره پیش از ازدواج نیاز دارند؟ واقعیت این است که مشاوره پیش از ازدواج برای همه زوجینی که قصد دارم با هم زندگی مشترک داشته باشند لازم و ضروری است حتی برای کسانی که هیچ مشکلی با هم ندارند نیز مشاورهای پیش از ازدواج ضروری است. بهترین زمانی که توصیه میشود دو نفر برای مشاوره پیش از ازدواج مراجعه نمایند قبل از ایجاد تعهد و رابطه عاطفی صمیمیتر در ازدواج است. توصیه میشود که افراد بعد از اینکه با هم تا حدودی آشنا شدند و قبل از اینکه به هم تعهد بدهند که در کنار هم باقی خواهند ماند چند جلسه مشاوره داشته باشند تا با کمک مشاور زوجین بتوانند در مورد افکار و عقاید و انتظاراتشان در یک محیط امن صحبت کنند و در مورد مشکلاتی که ممکن است بعد از ازدواج به وجود بیاید صحبت کنند و راههای مقابله و برخورد با آن را بیاموزند.
بنابراین با این توضیحات میتوان گفت که مشاوره پیش از ازدواج برای هر دو نفری که قصد دارند در کنار هم زندگی کنند لازم و ضروری است.
آیا مشاوره پیش از ازدواج میتواند به جلوگیری از طلاق کمک کند ؟
واقعیت این است که هر رابطهای دارای مشکلات و پیچیدگیهای مخصوص به خود است که روابط زناشویی نیز از این قاعده مستثنا نیست.
وقتی دو نفر با هم زندگی مشترک دارند طبیعتاً بر روی هم تاثیر بسیاری میگذارند. وقتی که یک رابطه دارای مشکلاتی باشد این مشکلات میتواند همه ابعاد زندگی دو نفر را تحت تاثیر خود قرار دهد،ابعاد ارتباط میان فردی شغلی تحصیلی عاطفی تحت تاثیر رابطه مشترک زناشویی میباشد.
بنابراین برای پیشگیری از مشکلات بزرگ در آینده بهتر است که علاج واقعه قبل از وقوع انجام شود. یعنی وقتی دو نفر نسبت به هم شناخت خوبی داشته باشند میتوانند تصمیم درستتری در مورد زندگی خود بگیرند،و اگر در جایی از زندگی خود به مشکل برخوردند میتوانند که اه حلهای مناسبی را برای آن پیدا کنند و در نتیجه توان گفت که به این صورت آمار طلاق کمتر میشود.
چون دو نفری که با هم زندگی مشترک خواهند داشت از مشکلات زندگی و چالشهایی که ممکن است پیدا شود آگاهی دارند و در نتیجه یا اصلاً وارد این رابطه نمیشوند یا اگر هم که وارد رابطه بشوند از قبل چون آمادگی دارند میتوانند راه حلهای مناسبی را اتخاذ کنند و در نتیجه زمانی که مشکلی ایجاد بشود چون آمادگی آن را از قبل داشتهاند بهتر میتواند واکنش نشان دهند و به این صورت کار به جاهای باریکتری نمیرسد و در نتیجه شاید بتوان گفت که مشاوره پیش از ازدواج میتواند تاثیر مستقیم و غیر مستقیم بر کاهش طلاق داشته باشد.
مشاوره پیش از ازدواج چه تاثیری بر تصمیمگیری برای ازدواج دارد؟
دوست دارم جواب این سوال را با یک مثال شروع کنم. ما اصولاً زمانی که میخواهیم یک وسیلهای برای زندگی خود تهیه کنیم کارهای مختلفی انجام میدهیم مثلاً با چندین نفر مشورت میکنیم ، توی اینترنت به دنبال جواب سوالاتمان هستیم ، با چندین کارشناس و افراد مطلع صحبت میکنیم ، با کسانی که اون وسیلهای رو که ما قصد تهیهاش رو داریم ؛ را دارند باهاشون صحبت میکنیم تا ببینیم که از اون وسیلهای که دارند راضی هستند یا اون وسیله چه مشکلاتی میتونه داشته باشه و راهکارهایی از این قبیل.
حالا سوال این است که چرا این کار رو میکنیم؟پاسخ این سوال این است که بتوانیم آن جنسی را که قصد تهیهاش را داریم را به بهترین نوع و بهترین قیمت و خلاصه همه نوع بهترینها رو تهیه کنیم . یعنی سعی میکنیم که جلوی مشکلات احتمالی آینده را بگیریم،تا در نهایت بتوانیم انتخاب بهتری داشته باشیم
حالا برگردیم به سوال خودمان که مشاوره پیش از ازدواج چه تاثیری بر تصمیم گیری ما دارد . قاعدتاً وقتی که دو نفری که میخواهند با هم زندگی مشترک داشته باشند اگر از نقاط مثبت و منفی هم آگاه باشند ، شناخت بیشتری نسبت به هم داشته باشند،از خودشان شناخت بهتری داشته باشند،اینکه بدانند که چالشهای زندگی مشترک با همدیگر چه چیزهایی است،اینکه اگر به مشکلی برخورد کردن چطور بایستی که آن را حل و فصل کنند و موارد دیگر که اگر نسبت به آنها آگاهی داشته باشند میتوانند تصمیم درستی برای زندگی خود بگیرند و همانطور که در بالا اشاره شد اینکه اصلاً آیا بایستی که با آن فردی که آشنا شدهاند ادامه مسیر بدهند یا خیر ؟ و اگر ادامه مسیر دادند ،آگاه باشند که چه چالشها و مشکلاتی ممکن است در جلوی راه آنها باشد که بتوانند ابزار مناسبی برای آن چالشها و مشکلات پیدا کنند تا بتوانند به خوبی از آن عبور کنند.
بنابراین شاید بتوان گفت که مشاوره پیش از ازدواج میتواند به دو نفری که قصد دارند زندگی مشترکی را با هم شروع کنند کمک میکند تا بتوانند تصمیم درستی برای زندگی خود بگیرند و بعد از آن با توجه به تصمیم درست بتوانند پای آن تصمیم خود بایستند.