افسردگی پیش از قاعدگی
درصد زیادی از جمعیت جهان را زنان به خوداختصاص داده اند . یک ویژگی که در همه ی زنان وجود دارد و البته این به جنسیت انان بستگی دارد عادت ماهیانه یه دوره قاعدگی میباشد . که از زمانی که در حدود سن بلوغ عادت ماهیانه در خانمها شروع میشود و تا شروع سن یائسگی ادامه پیدا میکند . و هر ماه یکبار این مورد را تجربه خوهند کرد. یک اختلالی که ممکن است ایجاد شود افسردگی پیش از قاعدگی میبشاد و همه ی به آن مبتلا نمیشوند . در زیر سعی داریم کمی بیشتر دراین خصوص توضیحاتی را بیان کنیم .
افسردگی پیش از قاعدگی چیست؟
افسردگی پیش از قاعدگی یا سندرم پیش از قادعدگی که اصولا ازیک یا دو هفته قبل از عادت ماهیانه شروع میشود و با علائمی مانند سردرد ، نفخ شکم ، حساس شدن سینه ، مشکلات گوارشی و میگرن همراه باشد .
اما فقط به همین علائم بالا خاتمه نمیبابد و ممکن اس با افسردگی و تغییر در خلق و خو و حتی در مواردی تمایل به خودکشی نیز خود را نشان دهد .
چه افرادی مستعد افسردگی پیش از قاعدگی هستند
تحقیقات انجام شده نشان میدهد که افرادی که افسردگی پیش از قاعدگی دارند ، علائم فیزیولوژیکی در انان ممکن است متفاوت باشد . بسیاری از محققان معتقدند که این موضوع به تغییر سطح هورمونهای جنسی و سروتونین در ابتدای چرخه قاعدگی مربوط است. توضیح بیشتر اینکه سطح استروژن و پروژسترون در زمانهای خاصی از ماه بیشتر میشود و . افزایش این هورمونها میتواند باعث تغییرات خلق و خو، اضطراب و تحریکپذیری شود.
سروتونین هم که یک ماده شیمیایی در مغز و روده است که بر روحیه، احساسات، افکار و خلق و خوی تأثیر زیادی دارد.
علائم افسردگی پیش از قاعدگی :
افراد مبتلا به افسردگی پیش از قاعدگی دارای علائمی هستند که عبارتند از :
- نفخ و درد شکم
- درد سینه
- تغییرات گوارشی مانند یبوست و اسهال
- ولع زیاد برای خوردن مواد غذایی بویژه خوردن شیرینی جات و شکلات
- سردرد
- حساسیت به نور وصدا
- خستگی و درد عضلانی
- تغییر در وضعیت والگوی خواب
- تحریک پذیری
- افسردگی و غمگینی
- اضطراب
- طغیان و پرخاشگری
عواملی هم مانند سابقه افسردگی یا سایر اختلالات روانی ، سابقه افسردگی درخانواده ، مصرف مواد یا الگل ، آسیب فیزیکی و ضربه روحی وعاطفی میتواند این عوامل را تشدید کند .
تشخیص افسردگی پیش از قاعدگی
تشخیص این افسردگی پیش از قاعدگی توسط پزشک میباشد که با بررسی تاریخچه پزشکی فرد انجام خواهد پذیرفت که قطعا با کمک خود فرد و درج علائم در طول یک یا دو دوره و مشورت با پزشک انجام خواهد گرفت
درمان افسردگی پیش از قاعدگی
پزشک متخصص با روشهای زیر میتواند در افسردگی پیش از قاعدگی کمک کننده باشند
دارو درمانی : که با تجویز داروهای ضد افسردگی میتواند موثر واقع شود. داروهای ضد بارداری هم برای کاهش علائم این اختلال موثر واقع شود.
بعضی از مواردی که می توان بدون مراجعه به پزشک تا حدودی این اختلال را کنترل کند عبارتند از :
- مسکن هایی مثل مفنامیک اسید ، ایبو بروفن و یا استامینوفن درد را کم می کند.
- در این دوران می توان با داشتن رژیم غذایی مناسب و حتی مصرف غذاها و نوشیدنی های با طبع گرم مانند دمنوش زنجبیل ، دارچین و ….درد را کنترل کرد.
- استفاده از میوه جات و سبزیجات و غلات در این دوران توصیه می شود .
- توصیه هایی از قبیل مصرف چربی کمتر و احتیاط در مصرف کافئین و اکل و همچنین کنترل مصرف شیرینی و شوری تاثیر موثری دارد.
- ورزش منظم روزانه میتواند به کاهش علائم و بهبود کلی شما کمک کند.
انجام تمرینات ورزشی مناسب مانند تمرینات آرامش بخش میتواند موثر باشد.