اختلال بد ریخت انگاری
همه ی افراد دوست دارند که به ظاهر خود اهمیت بدهند و زمانیکه میخواهند بروند بیرون شاید زمانی را برای خود اختصاص بدهند که آماده بشوند تا ظاهر معقولی داشته باشند . یا فردی که چاقی مفرط دارد و با رژیم غذایی ، ورزش یا شیوه های پزشکی سعی میکند که اندام خود را آراسته کند . تا اینجا خیلی طبیعی است و هیچ اختلالی در کار نیست . اما افرادی هستند که زمان زیادی را صرف نگرانی در مورد ظاهر و عیب های ظاهرشان میکنند که البته این عیوب فقط از نظر خودشون قابل تشخیص است این یعنی یک اختلال بنام اختلال بد ریخت انگاری که ما قصد داریم برای شما در این خصوص توضیحاتی را ذکر کنیم . لطفا تا انتها با ما باشید .
تعریف بد ریخت انگاری بدنی
اختلال بدریخت انگاری بدنی یا بد شکل انگاری بدنی یک نوع اختلال روانشناختی یا وسواس است که در آن فرد مبتلا ذهنش خیلی درگیر این است که عیب و نقصی در ظاهرش وجود دارد که البته فقط از نظر خودش قابل تشخیص است . این به این معنی نیست که فرد مغرور است . فرد این باور را دارد که قسمتی از بدنش زشت است و از آن احساس شرمساری و اضطراب میکند . بنابرین ساعتها وقت خود را روی این موضوع میگذارد که بدنش زشت است و باید برای پوشناند ، درست کردن و پنهان کردن آن کاری انجام دهد ، چون از این عیوب احساس خجالت و شرمساری میکند و از موقعیتهای اجتماعی پرهیز میکند . فرد وسواس نسبت به ظاهر و بدن خودش دارد . مرتب و ساعتها خودش را چک میکند و مدام ظاهر به ظاهر خودش میرسد و مرتب میکند و ارایش میکند تا به فرد اطمینان خاطر بدهد که از خودش احساس رضایت دارد و البته این مدت کوتاهی است و مجددا فرد دچار اضطراب خواهد شد .
تحقیقات نشان داده است که این مشکل ممکن است به دلایلی مثل ژنتیک ، تغییر در ساختار شیمیایی مغز موثر باشند.
علائم بد ریخت انگاری
علائم بد ریخت انگاری عبارتند از :
- تعدادی از علائم اختلال بدریخت انگاری بدنی عبارتند از:
- این افراد احساس افسردگی میکنند .
- ار اجتماع دوری میکنند
- اصولا اضطراب اجتماعی دارند
- اصولا در ناحیه صورت ، باسن ، سینه ( در خانمها ) خیلی متمرکز هستند .
- مدام خود را با دیگران مقایسه میکنند .
- دنبال عدم تقارن در بدن خود هستند
- نارضایتی از ظاهر خود دارند و از نقصهای خود خجالت میکشند و از خود به زشتی یاد میکنند .
- برای برطرف نمودن عیوب خود خیلی خود را به تیغ جراحی میسپارند .
عوارض مبتلا شدن به بدشکلی بدنی
بدریخت انگاری که باعث اشتغال دائمی به ظاهر و عیب های خودش است باعث ایجاد عوارضی میشود که به گوشه ای از آن اشاره میکنیم .
- در این افراد افسردگی بیشتر میشود.
- دراین افراد استرس واضطراب بالا میرود
- باعث میشود که خیلی احساس شرم و گناه داشته باشند
- کمتر در جمع و اجتماع ظاهر میشوند و به نوعی منزوی میشوند
- تمایل به مصرف مواد مخدر و الکل در این افراد بیشتر میشود
- خیلی خود را به تیغ جراحی میسپارند و طبیعتا هزینه های زیادی هم باید پرداخت کنند .
- ممکن است به خودشان آسیب برسانند و تمایل به خودکشی در آنها بیشتر میشود .
درمان بدریخت انگاری بدنی
برای درمان بدریحت انگاری بدنی میتوان از شیوه های زیر استفاده کرد :
درمان شناختی رفتاری بعنوان یک روش موثر برای این اختلال مورد استفاده قرار میگیرد . چون این افراد بینش درستی در مورد خود ندارند ، بنابرین روی افکار این افراد کار میشود تا در نهایت نحوه نگاه کردنشان نسبت به بدنشان تغییر پیدا کند .
دارو درمانی برای آن قسمت از مشکل که به علت تغییر ساختار شیمیایی مغز ایجاد شده است میتواند مورد استفاده قرار بگیرد . البته دارو درمانی به تنهایی موثر نخواهد بود و حتما باید همزمان از رواندرمانی نیز بهره برد.
تشخیص بیماری بدریخت انگاری باید توسط روانشناس صورت پذیرد. و بعد از اینکه تشخیص گذاری شد حتما شروع به درمان کنیدو درمان خود را ادامه بدهید .