افسردگی فصلی

افسردگی فصلی

شنیده اید که برخی از افراد در بعضی از ماههای سال یا فصول سال حال و هوای خوبی را تجربه نمیکنند و دل و دماغ چندانی برای انجام کارها ندارند و بعضا نیز شنیده اید که بعضی افراد از بعضی فصول سال خوششان نمیاید . خب ما در این متن قصد داریم دراین خصوص مطالبی را عنوان کنیم.

افسردگی فصلی را اختلال زمستانی و تابستانی نیز نام میبرند که فرد در بعضی از فصول سال خوب و در بعضی فصول سال دچار افسردگی می شوند. برای پاسخ به سوالاتی از قبیل اینکه افسردگی فصلی یعنی چه ؟ و چه علائم و نشانه هایی دارد و چطور درمان میشود و یا میتوان از آن پیشگیری کرد ، ما را تا پایان متن همراهی بفرمایید .

افسردگی فصلی

افسردگی فصلی چیست ؟

افسردگی فصلی یکی از انواع افسردگی میباشد که با تغییرات فصل ارتباط دارد . این اختلال هر ساله در فصل خاصی شروع میشود و تا پایان فصل ادامه دارد و بعد از آن نیز به پایان می رسد . بیشتر این اختلال در فصل پاییز شروع میشود و تا پایان زمستان ادامه پیدا میکند . در این مدت فرد علائم افسردگی را از قبیل تغییر در خلق و کمبود انرژی و نا امیدی ، بی لذتی و سایر علائم را تجربه خواهد کرد . مورد قابل توجه این است که بعضی افراد نیز امکان دارد در فصول گرم سال به این اختلال مبتلا شوند .

برای دانستن موارد جالبتر اینجا را کلیک کنید

علائم افسردگی فصلی

برخی از علائم افسردگی فصلی عبارتند از :

  • خلق پایین و احساس غمگینی و ناراحتی در اکثر روزها
  • احساس بی حالی و بی رمقی
  • بی لذتی و عدم علاقه
  • کمبود انرژی و احساس ضعف جسمانی
  • کاهش تمرکز
  • تغییر در اشتها ( پرخوری بخصوص شیرینی جات و افزایش وزن)
  • تغییر در خواب ( پرخوابی)
  • احساس نا امیدی و گناه

زنان بیشتر در معرض افسردگی فصلی قرار دارند و در جوانان بیشتر از افراد مسن شایع است . اما درهر صورت  دلایلی مثل سابقه خانوادگی ، کمبود ویتامین D ، ابتلا به افسردگی اساسی یا اختلالات دوقطبی و دور بودن از خط استوا ازعواملی هستندکه میزان ابتلا به افسردگی فصلی را بیشتر میکند .

کسانی که افسردگی فصلی دارند ممکن است به دیگر عوارض روانی از قبیل اختلال اضطراب ، اختلال خوردن ، اختلال وحشتزدگی  نیز دچار باشند.

 انواع افسردگی فصلی :

افسردگی وابسته به فصل پاییز و زمستان

این افسردگی در فصول پاییز و زمستان اتفاق میافتد و دارای علائم پرخوابی ، تغییر در اشتها ، خستگی یا کمبود انرژی ، پرخوابی .

افسردگی وابسته به فصل بهار و تابستان

این افسردگی در فصول بهار و تابستان آغاز می شود و دارای علائم مشکل درخواب ، مشکل در اشتها ، کاهش وزن ، اضطراب ، زودرنجی و تحریک پذیری

درمان افسردگی فصلی

برای درمان اختلال افسردگی فصلی میتوان از روشهای زیر استفاده کرد :

استفاده از جعبه نور :

جعبه‌های نور درمانی مانند خورشید عمل کرده و نور لازم را برای فرد افسرده تامین می‌کنند.

دارو درمانی :

استفاده از داروهای ضد افسردگی نیز موثر می باشد.

شیوه های رواندرمانی مانند درمان شناختی رفتاری هم بعنوان یک روش مفید می تواند مورد استفاده قرار بگیرد .

از سایر شیوه ها می توان به ورزش کردن و رایحه درمانی و مصرف ویتامین D  ، به مسافرت رفتن ، طبق برنامه عمل کردن و مواردی از این قبیل میتواند برای این اختلال افسردگی فصلی موثر باشد .

راههای پیشگیری از افسردگی فصلی

روش مشخصی برای این اختلال افسردگی فصلی مطرح نیست اما اگر این علائم در زمان درست تشخیص داده شود ، میتوان از شدت این اختلال جلوگیری نمود . با این شیوه میتوان این علائم را مدیریت کرد و یا از شدید شدن این اختلال جلوگیری کرد و حتی از برگشت آن در زمانهای بعد هم جلوگیری بعمل آید . و حتی می توان از روشهای روان درمانی از قبیل درمان شناختی – رفتاری برای درمان افسردگی فصلی استفاده نمود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا